KÜTÜPHANEMİZ

KÜTÜPHANELERİMİZİN AMAÇLARI

Okulumuzda ilkokul, ortaokul ve lise öğrencilerine hizmet vermek üzere 2 adet kütüphane bulunmaktadır.

Kütüphanelerimiz aşağıdaki amaçlara hizmet etmek üzere düzenlenmiştir.

• TED Kocaeli Koleji öğrencilerinin doğru ve güvenilir kaynaklara ulaşabilmelerini sağlamak,
  • Okulumuz eğitim ve öğretim programlarına katkıda bulunma ve müfredatla bütünleşmiş etkinlikler gerçekleştirmek,
  • Öğrencilerimizde kitap okuma alışkanlığı kazandırılmasına yönelik çalışmalar yapmak,
  • Öğrencilerimizin bilgi edinme ihtiyaçlarının sağlanabilmesi adına güncel yayınlar takip edilerek, çeşitli bilgi kaynaklarının kütüphane koleksiyonumuza
  • eklenmesini sağlamak,
  • Öğrenmenin hayat boyu olduğu bilinci ile öğrencilerimize bilgi okur-yazarı olma becerisi kazandırmak,
  • Öğrencilerimizin araştırma süreçlerinde yanlarında olarak, akademik dürüstlük ilkelerini öğrenmelerini sağlamaktır.

KÜTÜPHANEMİZİN KOLEKSİYONU

Kütüphanemizde basılı kitaplarımızın yanı sıra e-kitaplar, çeşitli yaş gruplarına hitap eden farklı branşlarda İngilizce ve Türkçe süreli yayınlar, danışma kaynakları, görsel-işitsel materyaller (CD, DVD, VCD vb.) ve elektronik bilgi kaynakları da yer almaktadır. Kütüphanemizde Türkçe, İngilizce, İspanyolca ve Almanca dillerinde çeşitli kaynaklar bulunmaktadır.

Kaynaklarımız, “Dewey Onlu Sınıflandırma Sistemi” ile öğrencilerimizin kendi başlarına araştırma yapmalarına imkân tanıyan açık raf sistemine göre raflara yerleştirilmiştir.

KÜTÜPHANE DERSLERİ

Okul öncesi 4 ve 5 yaş öğrencileri ile ilkokul 1, 2, 3 ve 4. sınıf öğrencileri hazırlanan belirli bir program çerçevesinde haftada bir saat olmak üzere, ortaokul öğrencileri ise Türkçe derslerinde kütüphaneyi kullanabilmektedirler.

KÜTÜPHANE ETKİNLİKLERİ

Kütüphane bünyesinde bütün öğrenci ve öğretmenlerin dâhil olduğu çeşitli etkinliklerle Dünya Öykü̈ Anlatma Günü̈, Dünya Şiir Günü̈, Kütüphaneler Haftası ve Kitap Haftası gibi belirli gün ve haftalar kutlanmaktadır.

Bu etkinliklerin yanı sıra öğrencilerimizin güncel yayınlara ulaşabilmeleri adına Türkçe ve de çeşitli yayın evleri okulumuza stant açmak üzere davet edilmektedir ve ünlü yazarlarla imza günleri düzenlenmektedir.

KÜTÜPHANE OTOMASYON SİSTEMİ

“Destiny” Amerika’da Follett firması tarafından K12 okullarının kullanımı için özel olarak geliştirilmiş web tabanlı uluslararası bir kütüphane otomasyon programıdır.

TED Kocaeli Koleji’nde 2015 yılından buyana kullanılmakta olan “Follett – Destiny Kütüphane Otomasyon Sistemi”, öğrenci odaklı bir kütüphane otomasyon sistemidir. Bu sistem K12 okulları tarafından tüm dünyada yaygın olarak kullanılmakta, Türkiye’de de uluslararası programlar uygulayan belli başlı okullar tarafından tercih edilmektedir.

“Destiny” öğrencilerimizin kendi başlarına kolaylıkla kullanabilecekleri bir programdır. Kütüphane kaynaklarımızın tamamı bu sistem üzerine kayıt edilmektedir. K12 okullarının kütüphane kaynaklarını işlediği web tabanlı programa online olarak ulaşılabilmekte, böylece öğrencinin kütüphane ile olan bağını okul dışından da sürdürebilmesi sağlanmaktadır.

Öğrencilerimiz online olarak ulaşabildikleri bu programa kendi kullanıcı adları ve şifreleri ile giriş yaparak;

• Kütüphane kaynaklarının bibliyografik bilgilerine erişebilirler
  • Kütüphanenin önerdiği web sayfalarına ulaşabilirler,
  • Elektronik kaynaklarımızı online olarak inceleyebilirler,
  • Catalog sekmesinden kütüphane koleksiyonu içinden kaynak araştırması yapabilirler,
  • My info seçeneği ile ödünç aldıkları, ayırttıkları, önerdikleri yayınları görebilirler,
  • Kütüphaneden en çok ödünç alınan kitaplar listesine ve kütüphaneye yeni gelen kitaplar listelerine ulaşabilirler,
  • İlgilendikleri kaynakalar ile ilgili listeler oluşturabilirler,
  • Ödünç almak istedikleri kaynakları ayırtabilirler,
  • Arkadaşılarna kitap önerisinde bulunabilirler,
  • Kütüphaneye alınmasını önerdikleri kitaplar için bir liste oluşturabilirler.

‘Destiny’ kullanıcılarına güvenilir akademik kaynaklar sunan, çağın eğitim teknolojileriyle uyumlu, öğrenciyi bilgi okur-yazarı olma yolunda araştırma yapmaya teşvik eden bir sistemdir. Bu program ile öğrencilerimizin akademik araştırma yapma bilincini geliştirmeyi ve onların öğrenme ortamlarının farklılaştırılmasına katkı sağlamayı hedeflemekteyiz.

Kullanım Kılavuzu İçin Tıklayınız (PDF)
Kütüphanemize ait Follett Destiny katalog taraması linki: https://tedkocaeli.follettdestiny.com/