TED Kocaeli Koleji Öğrencileri Model Birleşmiş Milletler Konferansında

TED Kocaeli Koleji Özel Anadolu Lisesi MUN (Model United Nations) Kulübü öğrencileri Prag, Karlovy Vary şehrinde düzenlenen, Carlsbad Model Birleşmiş Milletler 2018 konferansına katıldı.

TED Kocaeli Koleji Özel Anadolu Lisesi MUN Kulübü 9. sınıf öğrencileri, dünyadaki farklı liselerden dünya vatandaşı olmaya aday öğrencilerin bir araya geldiği 8-11 Mart 2018 tarihleri arasında Prag, Karlovy Vary şehrinde düzenlenen, ‘Globalleşen Dünyada Güvenliği Sağlamak’ (Maintaining Security in a Globalizing World) temalı Carlsbad Model Birleşmiş Milletler konferansında farklı delegasyonlarda, beş farklı ülkeyi başarı ile temsil ettiler.

MUN KONFERANSI NEDİR?
MUN – Model United Nations, Birleşmiş Milletler toplantılarının içerik ve şekil olarak öğrenciler tarafından canlandırıldığı konferanslardır. Dünyanın dört bir yanından gelen katılımcı öğrenciler, MUN konferanslarında gerçek dünya meselelerini tartışmaktadır. MUN Konferanslarının sonuç bildirgeleri, tavsiye niteliğinde Birleşmiş Milletlere gönderilmektedir. Tipik bir Birleşmiş Milletler Konferansı şeklinde geçen MUN Konferanslarında öğrenciler, kendileri için belirlenen ülkelerin birer delegesi olarak farklı komitelerde görev alırlar.

ULUSLARARASI KOMİTE ÇALIŞMALARI
Öğrenciler, konferansa Birleşik Krallık, İspanya, Amerika Birleşik Devletleri, Hollanda ve Filipinler delegasyonları olarak katıldılar. Silahsızlanma Komitesi, Dünya Sağlık Örgütü, Uluslararası Güvenlik Komitesi, Sosyal ve Kültürel Komite, Özel Politikalar ve Sömürgeleri Kaldırma Komitesi, Çevre Komitesi ve Güvenlik Komitelerinde çalışmalarını yürüttüler.

Öğrencilerden Efe Eser’in, ‘Çatışma bölgelerinde görev yapan uluslararası habercilik yapan gazetecilerin korunmasını arttırmak’ konulu önergesi ve Emir Atabek’in ‘Amerika Birleşik Devletlerinde azınlıklardan mahkum edilenlerin sayısının düşürülmesi’ konularına getirdikleri çözüm önergeleri Genel Kurulda oy birliği ile kabul edildi. TED Kocaeli Koleji’nden katılan her iki öğrenci de ‘baş müzakereci’ unvanı aldılar.

Konferansta TED Kocaeli Koleji’nden Emir Atabek “En Seçkin Delege”, Beyza Beray Aktaş ise “En İyi Delege” ödülüne layık görüldü. Melis Gökkaya, Zeynep Kaya, Intıl Kraloglou, Barış Saka, Sami Ege Kantaş, Alperen Doğan ve Kuzey Topal dünya sorunlarının masaya yatırıldığı komite toplantılarında çalışmalarını başarı ile tamamladılar. TED Kocaeli Koleji olarak konferansta okulumuzu başarıyla temsil eden tüm öğrencilerimizi tebrik ediyoruz.