ASSIST Burslu Değişim Programı İçeriği ve Başvuru Koşulları

ASSIST Programı Hakkında
ASSIST, akademik olarak donanımlı uluslararası öğrencileri Amerika’daki özel ortaöğretim kurumlarıyla buluşturan, kâr amacı gütmeyen Amerika’da yerleşik bir sivil toplum kuruluşudur.
ASSIST programı 46 senedir devam eden 51 ülkeden öğrenci kabul eden ve toplamda 4820 mezunu bulunan bir değişim programıdır. Seçilen öğrenciler bağımsız Amerikan liselerinde bir eğitim yılı (10 ay) boyunca tam burslu veya kısmi burslu olarak eğitim görme şansına sahip olurlar. Bu program kapsamında $59.170 değerine varan öğretim ücreti bursunu elde edebilirler.
Tahmin edilebileceği gibi ASSIST bursuna hak kazanan öğrencilerin yüksek derecede rekabet isteyen bir süreçten geçmeleri gerekir. Öncelikle öğrenciler İngilizce Yeterlilik sınavında başarılı olmalı, sonrasında ise mülakatlarda kendilerini göstermelidirler. 2016-17 akademik yılı için burs başvurusu yapan 1.360 öğrenciden 770’i mülakata davet edilmiş, bu öğrencilerden toplam 171’i burs elde etmiştir.

Programın Hedefi
ASSIST, lisede değişim programına katılmak isteyen başarılı öğrencileri destekleyen ve onlara burs sağlayan önemli bir lise değişim programıdır. ABD Dışişleri Bakanlığı (Department of State) tarafından da onaylı ASSIST programı çeşitli ülkelerden gelen başarılı öğrencileri özel sınavlar ve mülakat ile seçerek Amerika’daki en iyi özel okullara yatılı veya gündüzlü ( aile yanı konaklama) olarak burslu yerleştirmektedir. Programın amacı seçilen öğrencilere farklı bir akademik sistemde okuyarak yeni bir kültürü tanıma ve daha sonrasında Amerika’da üniversite okuma konusunda önemli bir referans sağlamaktır.

ASSIST programını diğer değişim programlarından ayıran en önemli özelliği, dünyanın en iyi liseleri olarak bilinen liselerde öğrencilere kısmi ya da tam burslu bir eğitim – öğretim yılı geçirme olanağı sunması ve ilerleyen yıllarda yurtdışı üniversite başvurularında ayrıcalıklı bir avantaj sağlayan ‘ASSIST Bursiyeri (Scholar)’ olma imkânını tanımasıdır. Programa seçilen öğrenciler ilerleyen yıllarında birçok iyi üniversite tarafından yüksek kabul görmektedirler.

Program Yönetmeliği
Programa kabul alan her öğrenci ABD’deki okulunun ve ABD’nin tüm kurallarına uymak zorundadır. Alkol, sigara ve uyuşturucu gibi maddeler kullanmak, herhangi bir motorlu taşıt kullanmak veya okuldan ve ailesinden izin almadan seyahat etmek kesinlikle yasaktır. Ayrıca program kapsamında Amerika’ya giden öğrenciler okulda başarılı olmak zorundadırlar, aksi takdirde bursları iptal edilip ülkelerine dönmek zorunda kalacaklardır. Programın en temelinde kültürel değişim ve akademik başarı yer almaktadır.

Seçilen öğrencilere kurallar ve yönetmelik ile ilgili ayrıntılı bilgi seminer ve yazılı doküman olarak verilecektir. Fakat programa başvurmadan önce bilinmesi gerekenler:

• ASSIST öğrencileri felsefi olarak iki yıllık bir bağlılık gösterirler: Bağlılık, ABD’de bir akademik değişim yılı ve sonrasında öğrendiklerini Türkiye’ye dönünce paylaştıkları ve aktardıkları bir yıldan oluşur.
  • ASSIST bursu yenilenebilir değildir. Sadece bir yıl için geçerlidir. Öğrenciler Türkiye’deki okullarına dönmek zorundadırlar.
  • Tam ve yarı burslu öğrenciler yatılı ya da aile yanında bir özel okula yerleştirilebilirler. ASSIST kurumu bu konudaki tek belirleyicidir.

ASSIST üye okulları: http://www.assist-inc.org/school-membership

• Öğrenciler 10 aylık süreçte tek giriş tek çıkış hakkına sahiptir. Bu değişim, programlarının doğası gereği bu şekilde uygulanmak zorundadır.
  • Yatılı okullarda okulların tatilde kapanması durumunda öğrenciler ASSIST kurumu ve okul aracılığıyla belirlenen aileler yanında kalabilmektedirler.
  • Yarı ve tam burslu öğrenciler ASSIST programının içerisinde aynı prestije sahiptirler. Sadece tam bursun kısıtlı olması nedeniyle yarım bursların verilmesi söz konusudur. İleride üniversite başvurularında her iki ASSIST mezunu da burs oranına bakılmaksızın aynı prestije ve ayrıcalığa sahip olurlar.
  • Okul tercihi gibi bir durum yoktur. ASSIST yıllardır en uygun çerçevede okul tercihini yapmaktadır.

ASSIST programına başvurmak için aşağıdaki koşullar sağlanmalıdır.

• 9 veya 10.sınıfta öğrenim görüyor olmak(10. ve 11. sınıfta gitmek üzere)
  • Lise öğretmenlerinden iyi referanslar alabiliyor olmak
  • 80 ve üzeri not ortalamasına sahip olmak (İstisnai durumlar ülke koordinatörü tarafından değerlendirmeye alınacaktır.)
  • Zayıf notu bulunmamak
  • İngilizce Yeterlilik sınavında yüksek başarı sağlamak (ELTIS Testing)
  • Çevreye örnek davranışlar sergiliyor olmak
  • Akademik başarının yanında sosyal, sportif veya sanatsal alanlarda aktif ve öncü olmak
  • Ülke koordinatörünün ve ASSIST Amerika merkezinin mülakatlarında başarılı olmak

https://www.assistscholars.org/ sayfasına tıklandığında videolar ve tüm interactive sunumlar mevcuttur.