TED Kocaeli Koleji, Kâğıdın tarihi SEKA Kâğıt Müzesinde!
TED Kocaeli Koleji 7. Sınıf öğrencileri, 18 Nisan 2022 Perşembe günü, Fen Bilimleri dersi “karışımlar ve geri dönüşüm” konusu kapsamında SEKA Kâğıt Müzesini gezdiler.
Medeniyetin ve kültürün taşıyıcısı olan “Kâğıtla” 7. sınıf öğrencilerimizi buluşturduk. Bir sosyal dönüşüm modeli ve endüstri mirası olan SEKA fabrikasının hikâyesine tanıklık ettiler. Müzede her yönüyle kâğıdı, kâğıdın tarihini ve üretim süreçlerini keşfettiler. Karışımların nasıl ayrıldığını, kâğıt türlerini öğrendiler.
SEKA (Türkiye Selüloz ve Kağıt Fabrikaları A.Ş), Türkiye’de kâğıt sanayiinde yatırım ve planlamalar yapan kamu kuruluşu idi. İlk yerli kâğıt 18 Nisan 1936’da bu fabrikada üretildi. Kuruluş, 2005 yılında kapatıldı. SEKA, Cumhuriyet tarihinin ilk sanayi kuruluşudur.
SEKA Kâğıt Müzesi veya SEKA Mehmed Ali Kâğıtçı Müzesi, Türkiye’nin Kocaeli ilinde bulunan bir sanayi mirası müzesidir. Müze 6 Kasım 2016 tarihinde ziyarete açılmıştır.
Müzenin teması oluşturulurken, SEKA Kâğıt Fabrikasında gerçekleştirilen üretim süreci, bölümlerin ve üretim aşamalarının sırasına uygun olarak tanıtılması hedeflenmiştir.
Türkiye’de 1936’dan 2005’e kadar aralıksız kâğıt üretiminin yapıldığı SEKA Kâğıt Fabrikası’nın özelleştirilmesinden sonra Ülkemizde yerli kâğıt üretimi pazarın ancak yüzde 3’ünü karşılayabilecek kadar düştü. Türkiye, kâğıt ham maddesinin ara mamulü olan selülozda ise yüzde 100 dışa bağımlı halde.
No Comments
Sorry, the comment form is closed at this time.