TED Kocaeli Koleji Öğretmen ve Öğrencileri Erasmus+ Hareketliliği Kapsamında İtalya’da

TED Kocaeli Koleji Özel Anadolu Lisesi Erasmus+ Projesi Ekibi, 10-16 Mart 2019 tarihinde İtalya’nın La Spezia şehrine giderek ilk öğrenci hareketliliğini tamamladı.

İspanya, İtalya, İsveç, Yunanistan ve Türkiye’nin dahil olduğu iki yıl boyunca yürütülecek olan ‘’The Influence of Emotions in History. A New Tool For  Citizenship.’’ temalı projenin ilk öğrenci hareketliliği İtalya’da yapılmıştır. Sosyal Bilimler Bölüm Başkanı Serhat Şentürk, İngilizce Öğretmeni Sena Barıç Özcan, 9 ve 10. sınıf öğrencilerimiz Berrak Saraç, Tenda Saraloğlu, Işık Şahin, Ecem Atakan, Osman Emir Keçeci ve Berk Gören okulumuzu temsil etmiştir. Beş ülkenin proje ortağı olduğu ve birlikte yürüttüğü çalışmalar ile katılımcı öğrenciler farklı kültürleri tanıma, tarihi olayların insanlar üzerinde bıraktığı izleri anlama ve yorumlama deneyimi kazandılar. Aynı zamanda katılımcı öğrencilerimiz yabancı dilde konuşma, anlama ve anlatılanları yorumlama becerilerini geliştirdiler. Bu hareketlilik öğrencilerimizin  dünya vatandaşı olma yolundaki ilerlemelerine rehber oldu.

Birinci gün, öğrencilerimiz ‘’Medya Okur – Yazarlığı’’ hakkındaki seminere katıldıktan sonra İtalyan öğrencilerle birlikte derslere girdiler. Öğretmenlerimiz ise Prof. Portonato tarafından hazırlanmış olan  “Citizenship Competences” adlı seminere katıldılar.

İkinci gün, öğrencilerimize Palmaria Adasının tarihi ve bu adanın İkinci Dünya Savaşı sırasındaki önemi bölge sorumlusu tarafından anlatıldı. Öğleden sonra Portovenere’ye giden öğrencilerimiz tüm katılımcı öğrencilerle birlikte bölgeyi incelediler ve ev sahibi öğrencilerden bilgi aldılar.

Üçüncü gün, öğrencilerimiz La Spezia şehrinde yaşamış ve Birinci Dünya Savaşı’na katılmış bir gazinin mektubunu okuyarak dönemin tarihi olaylarının insanlar üzerindeki etkisini anlama fırsatı yakaladılar. Ardından Birinci Dünya Savaşı sırasında çeşitli cephelerde savaşan ve 1975 yılında edebiyat dalında Nobel ödülüne layık görülen İtalyan şair Eugenio Montale’nin ‘Ossi di seppia’ adlı şiiri incelendi ve şairin Monterosso’daki evi ziyaret edildi.

Dördüncü gün ise öğrencilerimiz İkinci Dünya Savaşı’nın sembollerinden biri haline gelen Santanna Di Stezzema’yı ziyaret ettiler. 12 Ağustos 1944 tarihinde, Alman askerleri tarafından trajik bir şekilde öldürülen çoğu çocuk ve kadınlardan oluşan köy halkının yaşadıklarını katliamdan sağ kurtulabilen Enrico Pieri’nin ağzından dinleyen öğrencilerimiz, savaşın bölge halkı üzerinde bıraktığı izlere şahit oldular.

Son gün ise medya okur-yazarlığı ve görsel okuma dersinde başladıkları çalışmaları tamamladılar. Bir hafta boyunca La Spezia’da çektikleri fotoğraflarla kendi hikayelerini oluşturan öğrenciler, gruplar halinde yaptıkları çalışmaları arkadaşlarına sundular.

Bir hafta boyunca İtalyan ailelerin yanında konaklayan öğrencilerimiz, edindikleri tüm bilgi ve deneyimlerin yanında bölge halkının yaşayış şekli, sosyo-kültürel yapısı, yemek kültürü gibi konularda da fikir sahibi oldular. Edindikleri kalıcı dostlukların mutluluğu içinde ailelerden ve arkadaşlarından ayrıldılar.

Öğrencilerimiz  mayıs ayında Yunanistan’da yapılacak bir sonraki etkinliği heyecanla beklemektedir.

Tüm fotoğrafları görmek için tıklayınız.