JUNIOR MODEL OF UNITED NATIONS(BİRLEŞMİŞ MİLLETLER TEŞKİLATI MODELİ)

JMUN(Junior Model of United Nations-Birleşmiş Milletler Teşkilatı Modeli) , Ortaokul öğrencilerinin Birleşmiş Milletlere üye ülkeleri ilgilendiren konular hakkında tartıştıkları, çözüm ürettikleri aynı zamanda, Birleşmiş Milletlerin işleyişini öğrendikleri bir çalışmadır. Konferansa katılan okulların öğrencileri, her biri bir BM üyesi ülkeyi temsil etmektedir, okullar için belirlenen ülkelerin görüşleri çerçevesinde BM komitelerindeki çalışmaların ve BM Genel Kurulu’nun simülasyonu gerçekleştirilir. Birleşmiş Milletlerin resmi tarzına sadık kalınarak yürütülen çalışma sayesinde katılımcılar, parlamento usulüne göre müzakere ve münazara yöntemini öğrenirler. Ayrıca konferansta, kararların hazırlanması, tüm lobi faaliyetleri ve tartışmalar sadece İngilizce yapılmaktadır.

TED KOCAELİ KOLEJİ ORTAOKULU JMUN KULÜBÜ

TED Kocaeli Koleji Özel Ortaokulu JMUN Kulübü 2015-2016 Eğitim-Öğretim yılında kurulmuştur. Okulumuzun JMUN kulübü öğrencileri, çalışmalarının ilk yılllarından itibaren Üsküdar SEV,İTU Vakfı Okulları,Koç Okulları ve Hisar Okullarındaki konferanslarına katılmışlardır.

TED Kocaeli Koleji JMUN kulübü öğrencilerimizin Birleşmiş Milletlere üye ülkeleri ilgilendiren politik ve ekonomik konular hakkında tartıştıkları, çözüm ürettikleri aynı zamanda, Birleşmiş Milletlerin işleyişini öğrendikleri bir çalışmadır. Birleşmiş Milletlerin resmi tarzına sadık kalınarak yürütülen çalışma sayesinde katılımcılar, parlamento usulüne göre müzakere ve münazara yöntemini öğrenirler. Konferansta, kararların hazırlanması, tüm lobi faaliyetleri ve tartışmalar sadece İngilizce yapılmaktadır.

• TED KOCAELİ KOLEJİ JMUN kulübü öğrencileri İTÜ Gelistirme Vakfı Okullarının ev sahipliği yaptığı ‘Protecting and Expanding Human rights’ konulu JMUN Konferansına İspanya delegesi olarak katılmışlardır.
  • 1-2 Haziran 2017 tarihlerinde yapılan konferansta delegeler; gelişen dünya meseleleri olan sağlık, insan hakları, sosyal ilişkiler, silahsızlaşma,barış gücü birlikleri, gençlik,politika ve kentselleşme gibi konularda tartışmalara katıldılar ve komitelerde çözüm önerilerini sunarak okulumuzu başarıyla temsil ettiler.
  • TED KOCAELİ KOLEJİ JMUN kulübü öğrencilerinden oluşan öğrencilerimiz altıncısı düzenlenen “Sürdürülebilir Kalkınma” konulu Üsküdar SEV Okulları 2016 Konferansına İran İslam Cumhuriyeti delegeleri olarak katılarak önemli bir deneyim yaşadılar.
  • TED Kocaeli Koleji Özel Ortaokul JMUN Kulübünden 6 öğrenci, 18-21 Ekim 2018 tarihleri arasında Hisar Okulları tarafından düzenlenen ‘Küreselleşme’ (Globalization) Ortak Dil Yaratmak(Creating a Common Language)temalı HisarJmun Konferansında okulumuzu başarı ile temsil ettiler. İsrail delegesi olarak katılan öğrenciler, konferansta Silahsızlanma Komitesi, Ekonomi Komitesi, Çevre Komitesi, Siyasi Komite, Sosyal İşler Komitesi ve İnsani Yardım Komitelerinde çözüm önerilerini sunarak etkili bir konferans geçirdiler.
  • TED Kocaeli Koleji Özel Ortaokul JMUN(Junior Model of United Nations -Birleşmiş Milletler Teşkilatı Modeli) Kulübü öğrencilerden 7 öğrencimiz, 15-19 Mart 2019 tarihleri arasında Koç Okulları tarafından düzenlenen “Ortaklıklar Kurmak: Dünyadaki Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerini Teşvik Etmek” temalı JMUNDP Konferansında okulumuzu başarı ile temsil ettiler. JMUNDP(Juniour Models Nations Development Programme) UNDP’nin ana unsurları etrafında şekillenmiş ve 17 adet sürdürülebilir kalkınma hedeflerine odaklanılmıştır. Bu hedeflerin arkasındaki fikir, hükümetlerin, sorunları bileşenlerine ayırdıkları ve ayrı ayrı ele aldıkları indirgemeci yaklaşımlarını bırakma yükümlülüğünü benimsemeleri gerektiğini ortaya koyuyor. Bunun yerine, ekosistemler ve endüstriyel sistemler sıkı sıkıya bağlı kaldıklarından daha bütünsel bir “sistem yaklaşımı” benimsemelidirler. Öğrencilerimiz; UNODA(Birleşmiş Milletler Silahsızlanma İşleri Ofisi),OHCHR(Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliği Ofisi),UNICEF(Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu),UNIDO(Birleşmiş Milletler Sinai Kalkınma Örgütü),UN WOMEN(Birleşmş Milletler Cinsiyet Eşitliği Kurumu ve Kadının Güçlendirilmesi),UNEP(Birleşmiş Milletler Çevre Programı),UNODC(Birleşmiş Milletler Uyuşturucu ve Suç Ofisi)komitelerde çözüm önerilerini sunarak okulumuzu başarıyla temsil ettiler.

JMUN Kulüp Kazanımları:

• Kendini tanıma ve ifade etme becerileri kazanır.
  • Ortak değerleri öğrenir ve sahip çıkar.
  • Empati yeteneği gelişir.
  • Dünya sorunlarına çözüm araştırması yaparken kullanılması gereken aşamaları öğrenir.
  • Kendi düşüncelerini doğru ifade etme, metin olarak ortaya koyma becerileri kazanır.
  • Analiz yapma, eleştirme, tashih yapma becerileri gelişir
  • Tasarım yapma, planlama, karar verme gücü gelişir
  • Tasnif etme, sıralama, yazıya aktarma becerisi kazanır
  • Farklı fikirlere açık olma ve eleştirisel düşünmeyi kavrama yeteneği kazanır.
  • Birlikte çalışmanın ve iş bölümünün önemi kavrar.