MUN CLUB (MODEL UNITED NATIONS/MODEL BİRLEŞMİŞ MİLLETLER KULÜBÜ)

MUN (MODEL UNITED NATIONS)- Birleşmiş Milletler toplantılarının içerik ve şekil olarak öğrenciler tarafından canlandırıldığı konferanslardır. Dünyanın dört bir tarafından gelen katılımcı öğrenciler, MUN konferanslarında gerçek dünya meselelerini tartışmaktadır.

MUN, üniversiteler, eğitim kuruluşları ve dünyanın pek çok akademik otoritesi tarafından öğrenciler için en prestijli akademik aktivite olarak kabul edilmektedir. MUN Konferanslarının sonuç bildirgeleri, tavsiye niteliğinde Birleşmiş Milletler’e gönderilmektedir.

Tipik bir Birleşmiş Milletler Konferansı şeklinde geçen MUN Konferanslarında öğrenciler, kendileri için belirlenen ülkelerin birer delegesi olarak Güvenlik Konseyi, Ekonomik ve Sosyal Konsey, Silahsızlanma Komisyonu gibi birimlerde görev almaktadır. Dünyanın farklı şehir ve ülkelerinden gelen delegeler için iletişim dili İngilizcedir.

MUN Konferanslarına katılan delegeler, kendi ülkeleri adına değil, başka bir ülke delegesi olarak konferanslara katılırlar. Böylece öğrenciler, dünya meselelerine başka ulusların bakış açısı ile bakabilmeyi öğrenmekte ve farklı ülkelerin coğrafi, sosyal, ekonomik, siyasi ve idari yönleri hakkında derinlemesine bilgi sahibi olmaktadırlar.

Uluslararası ilişkiler, çeşitli dünya sorunları ve güncel olaylar ile ilgili detaylı araştırmalardan sonra, konferans öncesinde belirlenmiş sorun için bir çözüm önergesi yazılır. Bu önerge, temsil edilen farklı ülkelerin bakış açısıyla oluşturulur ve sorunlara çözüm getirecek nitelikte maddeler içerir. Delegeler daha sonra katıldıkları konferanslarda ise dünyanın farklı ülkelerinden gelen gençlerle birlikte sorunlara getirdikleri çözümleri tartışarak, diplomatik taktikler kullanarak sonuç önergeleri hazırlarlar.

MUN (Model United Nations) kazanımları nelerdir?

  • Öğrencilerin, İngilizce yazma, okuma, ,konuşma ve dinleme becerileri gelişir.
  • Dünya meselelerine farklı bir bakış açısı ile bakarken öğrencilerin genel kültür seviyesi artar.
  • Konferans sürecinde delegeler, sorumlu oldukları ülke ile ilgili kişisel ve milli düşünceler dışında uluslararası perspektife sahip olurlar.
  • Öğrenciler, araştırma, yazma, tartışma, topluluk önünde konuşma yapma, fikirlerini ifade etme gibi çok önemli akademik beceriler edinir ve geliştirirler.
  • Konferanslara farklı şehir ve ülkelerden delegelerin katılmasıyla kültürel etkileşim sağlanır.
  • Yurtdışı üniversitelere başvuru ve kabul aşamasında öğrenciye büyük avantaj sağlar.

MUN KONFERANSLARININ TARIHÇESI VE BUGÜN MUN

MUN Konferansları, dünyada ilk kez Harvard University ve National Model United Nations – New York bünyesinde uygulanmaya başlamıştır. 1920li yıllarda dünya barışını korumak üzere oluşturulan Leaque of Nations, MUN Konferanslarının esin kaynağı olmuştur.

Bu yıllarda Leaque of Nations simulasyonları olarak başlayan MUN Konferansları, 1945 yılında Birleşmiş Milletler’in kurulmasından altı yıl sonra, 1951 yılında Model United Nations of the Far West ve on yıl sonra, 1955 yılında Harvard University tarafından kurulan Harvard University MUN Kulübü – HNMUN ile bugünkü yapısına kavuşmuştur.

Dünyada her yıl yaklaşık olarak 400 – 500 adet MUN Konferansı düzenlenmektedir. Üniversiteler, liseler, vakıflar ve özel eğitim kuruluşları tarafından düzenlenen ve büyük çoğunluğu İngilizce olmak üzere diğer dillerde de gerçekleşen bu konferansların her birine, konferansın büyüklüğüne bağlı olarak 150 ile 5.000 arasında öğrenci katılmaktadır. MUN Konferanslarına, dünya genelinde her yıl pek çok ülkeden bir milyondan fazla öğrenci katılım göstermektedir.

TED KOCAELİ KOLEJİ ÖZEL ANADOLU LİSESİ MUN KULÜBÜ

TED Kocaeli Koleji Özel Anadolu Lisesi MUN Kulübü 2017-2018 Eğitim-Öğretim yılında kurulmuştur. Okulumuzun MUN kulübü öğrencileri, çalışmalarının ilk yılında , ISTANBUL ENKA ENIMUN’17 ve PRAGUE Karlovy-Vary CIMUN’18 konferanslarına katılmışlardır.

ENIMUN’17 İSTANBUL ENKA LİSESİ

TED Kocaeli Koleji Özel Anadolu Lisesi MUN Kulübü’nden 6 öğrencimiz 17-20 Kasım 2017 tarihleri arasında ENKA Lisesi tarafından düzenlenen ‘Sınırları Aşmak’ (Transcending Borders) temalı ENIMUN Konferansında okulumuzu başarı ile temsil etmişlerdir.

ENIMUN’17 açılış toplantısında öğrencimiz Beyza Beray Bektaş ise konferansın ilk gününde İsrail elçisi olarak konuşma yapmıştır.

Özel Politikalar ve Sömürgeleri Kaldırma Komitesinde Israil delegasyonu olarak görev alan Barış Saka tarafından yazılan, Tibet ve Çin arasında yaşanan politik gerginliği konu alan çözüm önergesi komitede oy birliği ile kabul edilmiştir. Genel Kurula çıkan önerge öğrencimizin yaptığı başarılı konuşma sonrasında tüm delegasyonlar arasında tartışmaya açılmıştır.
Öğrencilerimiz; Asrın Batın Dobra, Efe Eser, Barış Saka, İdil Kraloğlu, Melis Gökkaya ve Beyza Beray Bektaş’ı ENIMUN17 Konferansında okulumuzu başarı ile temsil etmişlerdir.

CIMUN’18 Carlsbad High School MUN Conference (PRAGUE Karlovy-Vary)

Prag’da gerçekleştirilen “Globalleşen Dünyada Güvenliği Sağlamak” (Maintaining Security in a Globalizing World) temalı CIMUN 2018 konferansında okulumuzu temsil eden öğrencilerimizden Efe Eser’in “ÇATIŞMA BÖLGELERİNDE ULUSLARARASI HABERCİLİK YAPAN GAZETECİLERİN KORUNMASINI ARTTIRMAK” konulu önergesi ve Emir Atabek’in “AMERİKA BİRLEŞİK DEVLETLERİNDE AZINLIKLARDAN MAHKÛM EDİLENLERİN SAYISININ DÜŞÜRÜLMESİ” konularına getirdikleri çözüm önergeleri Genel Kurulda oybirliği ile kabul edilmiştir. Her iki öğrencimiz ‘baş müzakereci’ unvanı almışlardır. Konferansta Emir Atabek adlı öğrencimiz ‘En seçkin delege ’ Beyza Beray Aktaş ise ‘En iyi delege’ ödülüne layık görülmüşlerdir.

HAGAMUN 2019 Haganum High School MUN Conference (LAHEY-HOLLANDA)

MUN Kulübü’nden 24 öğrencisi 08-10 Mart 2019 tarihleri arasında Lahey’de düzenlenen, HAGAMUN 2019 konferansına katılarak Türkiye’yi temsil eden iki okuldan biri olarak başarılı bir MUN Konferansı süreci geçirmişlerdir.
‘Uluslararası İşbirliğinin Değeri’ temalı HAGAMUN konferansında okulumuzu temsil etmişlerdir. Öğrencilerimiz, konferansa toplamda 30 dan fazla ülkeden gelen 550 den fazla öğrenci ile farklı komitelerde çalışarak dünya sorunlarına çözüm aramış ve önergeleri üzerinde çalışmışlardır.

TAMUN’19 TED ANTALYA KOLEJİ MUN Konferansı

MUN 9. ve 10. sınıf öğrencileri, Türkiye’nin önde gelen faklı liselerinden katılan 400’ e yakın öğrenci ile TED Antalya Kolejinde 2-5 Mayıs 2019 tarihleri arasında düzenlenen TAMUN ’19 konferansına katılmışlardır.
2 Mayıs 2019 tarihinde TAMUN’19 açılış genel kurulunda öğrencilerimizden Kanada Büyükelçisi olarak Emir Atabek, Güney Afrika Büyükelçisi olarak Kuzey Topal ve İsrail Büyükelçisi olarak Barış Saka delegasyonları adına konuşmalarını başarı ile gerçekleştirmişlerdir.

MUN kulübünden 18 öğrenci Genel Kurul sonrasında yürütülen 6 farklı komitede Kanada, Güney Afrika ve İsrail’i temsil ederek farklı dünya sorunlarına yönelik çözüm önergeleri üzerinde çalıştılar. Komitelerde yazılan önergeler konferansın son gününde kapanış Genel Kurulunda üyeler tarafında görüşülmüş ve oylanmıştır.

Konferans süresince komitelerinde göstermiş oldukları başarılı performansları sebebi ile Burak Ardahanlı Çevre ve Sağlık Komitesinde, Barış Saka Silahsızlanma ve Uluslararası Güvenlik komitesinde , Zeynep Akyürek Sosyal ve İnsanı Yardım Komitesinde Onur Ödüllerine (Honorable Mention) layık görülmüşlerdir.

TEDMUN 2020

TED Kocaeli Koleji Özel Anadolu Lisesi MUN Kulübü’nden 13 öğrencimiz 11-14 Haziran 2020 tarihleri arasında TED Ankara Koleji Vakfı Özel Lisesi, tarafından çevrimiçi olarak düzenlenen ‘Düşünceleri ve İnsanları Ortak Paydada Buluşturmak’ temalı TEDMUN’20 Konferansında okulumuzu başarı ile temsil etmişlerdir. İlk gün yapılan TEDMUN Genel Kurulunda TED Genel Müdürü Sevinç Atabay tarafından yapılan açılış konuşmasının ardından konferansa İran büyükelçisi olan katılan Zeynep Sandık ve Türkiye büyükelçisi olarak katılan Ege Selek konuşmalarını yapmışlardır. 10. Sınıf öğrencimiz Selin Zeynep AYDIN ise, Özel Politikalar ve Sömürgeleri Kaldırma Komitesinde onur ödülüne laik görülmüştür.

Uluslararası nitelikte olan bu konferansa Türkiye ve yurtdışındaki farklı okullardan gelen 150’e yakın öğrenci katılmıştır. TED Kocaeli Koleji Özel Anadolu Lisesi MUN Kulübü öğrencileri Konferansa İran, Colombia ve Türkiye delegasyonu olarak katılan öğrencilerimiz, Silahsızlanma Komitesi, Sosyal ve Kültürel Komite, Özel Politikalar ve Sömürgeleri Kaldırma Komitesi, Ekonomi ve Finans, Hukuk, Komitelerinde başarı ile görev almışlardır.

MITMUNC XIII – MIT UNIVERSITY MUN CONFERENCE

TED Kocaeli Koleji Özel Anadolu Lisesi MUN (Model United Nations) Kulübü 9. ve 10.sınıf öğrencileri, 5-7 Şubat 2021 tarihleri arasında, dünyadaki farklı liselerden dünya vatandaşı olmaya aday öğrencilerin bir araya geldiği, MIT (Massachusetts Institute of Technology) tarafından düzenlenen MITMUNC XIII Konferansına katıldı.
TED Kocaeli Koleji Özel Anadolu Lisesi MUN Kulübü’nden 4 öğrencimiz 5-7 Şubat 2021 tarihleri arasında, MIT tarafından çevrimiçi olarak düzenlenen MITMUNC XIII Konferansına katıldı. Açılış konuşması Harvard Üniversitesi öğretim görevlisi Dr. Mark Esposito tarafından yapılan konferans, dünyanın farklı ülkelerinden konferansa katılan yaklaşık 300 e yakın delegenin, 10 farklı komitede ki çalışmaları ile devam etmiştir.

Konferansa Türkiye’den katılan tek lise olan TED Kocaeli Koleji Anadolu Lisesi ,konferansta ülkemizi ve okulumuzu başarı ile temsil etmişlerdir.

YALEMUN ASIA

TED Kocaeli Koleji Özel Anadolu Lisesi MUN Kulübü’nden 12 öğrenci 19-21 Mart 2021 tarihleri arasında, YALE Üniversitesi tarafından çevrimiçi olarak düzenlenen YALEMUN ASIA Konferansına katılmışlardır.
Öğrencilerimiz, 11 farklı ülkeden konferansa katılan yaklaşık 400 e yakın delege ile farklı komitelerde çözüm önergeleri üzerinde çalışmalarını tamamlamışlardır.

MUN Kulüp öğrencileri  2021-2022 eğitim öğretim yılında ilk olarak Üsküdar Amerikan Lisesi tarafından 26-28 Kasım 2021 tarihlerinde düzenlenecek olan TIMUN’21 konferansında Bolivia delegasyonu olarak katılacaklardır.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.